Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkan Büyüksimitci, “Hükümetimiz Ayakları Yere Basan Bir Ekonomi Programı Açıkladı”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) eylül ayı olağan meclis ve müşterek meslek komitesi yapıldı. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ve Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış’ın katılımı ile Odamız meclis salonunda yapılan toplantıya, KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Türk parasını koruma kanunu çerçevesinde çıkartılan 32 nolu yasa ile ihracatçıların çok ciddi mağduriyetleri olduğunu belirterek, “İhracattan gelen paraların en düşük kurdan alınarak, ihracatçıya en yüksek kurdan dönmesi bizlere ciddi manada zararlar vermektedir. Zaten ihracatçının üzerinde ciddi manada yükler vardır. Bu karar ihracatçılarla çok konuşulmadan, acelece alınmış bir karar gibi duruyor. Gelen paraların daha önce olduğu gibi beyan usulü ile hesaplara yatırılması elzemdir. Bu konunun bir an önce düzeltilmesi ihracatçılarımız açısından son derece önemlidir” dedi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, konuşmasının başında 2018-2019 yılının hayırlı uğurlu olmasının dileyerek, kazasız belasız bir eğitim yılı diledi.

Meclis toplantısına katılımlarından dolayı Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Başkan Büyüksimitci, bu toplantının Kayseri’de gerçek birlik beraberlik olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Odaların kanunla kurulmuş yarı kamu kurumu niteliğinde birer meslek örgütleri olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Odaların derneklerle ciddi bir farklılığı var. Bana göre odalar, Türkiye’deki en demokratik seçim yapılan kurumlardır. Birileri oda başkanlarımızla ilgili, sanayicilerle ilgili bir takım cümleler kuruyor. Bunları kabullenmek mümkün değildir. Sanayisi olmayan, ticareti zayıf olana ülkelerin haline bir bakın. Sanayici ve ticaret erbabımız bu ülke için bir nimettir. Bunun nimet olduğunu anladığımız gün zaten bugünkü durumlara düşmeyeceğimiz gün olacaktır. Sanayici gece gündüz çalışır, borçlanır, cebine koyacak nakit para bulamaz ama yine de üretim ve istihdam yapmak için çabalar. 2002-2013 yılları arasında Türkiye bir başarı hikayesi yazdı. Bunu kimse inkar edemez. Bu başarı hükümetiyle, sanayicisi ve ticaret erbabı ile tüm Türk halkının elde ettiği bir başarıdır. Yanlış yapıldığı zaman tabi ki itiraz ve ikaz hakkımızı kullanacağız ama iyi işler yapan insanları da takdir etmek zorundayız. Bu ülkede bu alışkanlığı kazanmalıyız” dedi.

İşadamları ve sanayiciler olarak kimseye yalakalık yapacak durumda yada siyasi kariyer peşinde olmadıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, tek amaçlarının üretime ve istihdama katkı sağlamak, ülkenin daha fazla gelişip kalınmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Ekonomide çalkantılı günler yaşanırken Merkez Bankası’nın 625 baz puan faiz artırımına gittiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, bu kararın para politikaları ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı açısından son derece önemli olduğunu belirterek, faiz artırımının hemen arkasından hükümet tarafından ayakları yere basan ve gerçek rakamlara dayanan Yeni Ekonomik Program açıklandığını söyledi.

Sunumlar eşliğinde Yeni Ekonomik Program hakkında meclis üyelerine bilgi veren Başkan Büyüksimitci, dengelenme, disiplin ve değişim üzerine kurulmuş yeni programda değinilmesi gereken bütün noktalara değinildiğini, tüm ilgili paydaşların görüş ve önerileri alınarak, doğru tespitler yapıldığını, bununda kendileri açısından bir yol haritası niteliğinde olduğunu belirtti.

2019 yılında harcama tasarrufu ve gelir artışı vasıtası ile 76 milyar TL’lik kamu kaynağı oluşturulacak olmasının son derece önemli ve memnuniyet verici bir durum olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, kıdem tazminatı başta olmak üzere, bu dönemde sanayiciye ağır yükler getirecek hiçbir tedbir alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Odalar olarak sanayici ve işadamlarının sıkıntılarını çözmek için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önderliğinde gece gündüz çalıştıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, Kayseri Sanayi Odası olarak hükümet nezdinde takip ettikleri konular hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı müteahhitlik sektörünün ciddi bir tehdit altında olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, bu konu ile ilgi bakanlıklar nezdinde çalışmalar yapıldığını ve kendilerinin de takipçisi olduklarını, kredi borçlarının yeniden yapılandırılması mekanizmasının olumlu ancak yetersiz olduğunu, KOBİ kredilerine yönelik tedbir alınması gerektiğini ve reel sektörün devlette birikmiş KDV alacakları gibi konuları takip ettiklerini söyledi.

Başkan Büyüksimitci, bu dönemde işten çıkarılmamanın önüne geçmek için istihdam konusunun işsizlik fonundan desteklenmesi, duran varlıkların yeniden değerlendirilmesi, KOGGEB desteklerine kur ayarlaması yapılması, 2018-32/48 Nolu Tebliğin komple kaldırılması, 85 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirtilen dövizle alım satım ile ilgi konunun yeniden düzenlenmesi, zorunlu istihdam konusunda sanayicinin üzerindeki yüklerin alınması ve Son Kaynak Tedarik Tarifesindeki elektrik fiyatlarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini açıklayarak, KAYSO olarak tüm bu konuların takipçisi olduklarını söyledi.

Kayseri’ye kurulması planlanan Model Fabrika ve KOBİ finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere yeniden başlatılan KOBİ Destek Kredisi hakkında da bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, ihracat rakamlarını da açıklayarak konuşmasını tamamladı.

Daha sonra kürsüye gelen Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ise, Odalar olarak seçildikleri günden beri Kayseri’de hayat standartlarını daha yukarılara çıkarmak ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak için birlik beraberlik içerisinde hareket ettiklerini, gerekli yerlere gerekli sorunları ilettikleri, birçok ortak proje yürüttüklerini belirterek, sorunları aşmak için azimle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ise, il oda başkanlarının yanı sıra ilçe oda başkanları ile de her zaman istişare içerisinde olduklarını belirterek, Kayseri Ticaret Borsası olarak Kırsal Kalkınma Programından (IPARD) faydalanmak amacıyla, gerekli çalışmaları tamamladıklarını açıkladı.