NİTELİKLİ BİR KADRO İLE SAHADAYIZ …..

** Volkan bey, birkaç cümle ile kendinizden bahseider misiniz ?

 

1971  Zonguldak doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Zonguldak Maden Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 1993 yılında, Zonguldak Genel Maden İş’te İş Güvenliği Mühendisi olarak çalışma hayatına başladım.

Ardından, İş Güvenliği Mühendisi ve Başmühendisi olarak 16 yıl EREĞLİ DEMİR ve ÇELİK FABRİKALARI’nda  görev yaptım.

ERDEMİR de edindiğim tecrübe ve donanımla  Volkan GEMİCİ  İRİS EGE OSGB kuruldu, 1 yıl önce  de GEMİCİ TMGDK yi hizmete aldık.

Çoğu, Firmamızın kuruluşundan beri, En azı 3 yıldır beraber çalıştığımız ekibimizle birlikte 6 yıldır İzmir’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet veriyoruz. Firmalarımızın;

  • İşyeri Hekimi ve İşyeri Hemşiresi hizmeti,
  • A – B – C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı hizmeti,
  • Mobil Sağlık Taramaları,
  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı,
  • Yönetim Sistemleri Belgelendirmeleri ve Danışmanlığı,
  • Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması,
  • Beyaz Yaka ve Mavi Yaka İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri gibi bu alanda ihtiyaç duyabilecekleri tüm hizmetleri tek başımıza verebilecek, yeterlilik, donanım ve akreditasyona sahibiz.

 

** İş güvenliği,  hangi ölçekli firmalar için gerekli ?

İş güvenliği tek çalışanı da olsa, yüzlerce çalışanı da olsa işletmeler için önemli ve sürekli bir ihtiyaç. Sağlıklı ve güvenli iş koşullarının sağlanması yasalarla da kontrol altına alınan işverenin sorumluluğu bu OSGB’lerin hizmetleri ve denetimleri ile mümkün kılınıyor.  

 

BİZİM İŞİMİZ,  SADECE DÖKÜMANTASYON  DEĞİL.

İşinizi kısaca nasıl özetlersiniz ?

Bizim işimiz sadece yasanın gerektirdiği dokümantasyonu hazırlamak değil. Sahada hayat kurtarmak. Sektörü ne olursa olsun; çalışma sahasındaki riskleri belirleyen, gerekli tedbirleri alarak, yapılması gerekenleri yapan, yaptıran, bilahare bu açıdan sahayı denetleyen, güvenli ve sağlıklı çalışma kültürünü sahada yerleştiren ve bununla ilgili bütün çalışmaları eksiksiz, işveren adına yapan bir ekibiz. Bu işi tam ve eksiksiz yapmak bizim için gerçekten çok önemli.

 

** Çözüm ortaklarınıza nasıl ulaşıyorsunuz ?

Herhangi bir pazarlama birimimiz yok. En önemli husus sıfır kaza, çalışan ve işveren memnuniyeti ile gelen referans. Dolayısıyla referanslarımız bizi çözüm ortaklarımıza ulaştırıyor.

 

** Yoğun olarak, hangi sektördeki firmalar ile çalışıyorsunuz ?

Sektör ayırımımız yok,  her kurumla çalışıyoruz. İnşaat sektörü, Döküm sektörü, Demir-Çelik sektörü Sağlık sektöründe hastaneler, laboratuvarları sayabiliriz.  Ayrıca tekstil fabrikaları ve atölyeleri KOBİ’ler, enerji sektörü, dolayısı ile her sektörden bir çok işverenimiz var.  

 

Kazayı önlemenin ön şartı nedir sizce ?                                          

Kazayı önlemenin en önemli yolu; farkında olmaktır. Bunun ön şartı ise “empati“  kurmak ve çalışana temas etmektir. Firmanızda, gerçek yaşamın nasıl olduğunu, çalışanlarınızın nasıl çalıştıklarını bilmezseniz her zaman iş kazaları sizin için sürpriz olacaktır. Hiçbir iş kazası, çalışan için sürpriz değildir, mutlaka daha önce benzer tehlikeleri yaşamış ama kaza meydana gelmemiştir. Yöneticiler için sürpriz oluyorsa, işyerinde çalışanlara temas etmiyorlar ve işyerindeki gerçek yaşamı göremiyorlar demektir. Bu anlayış ile saha denetimlerini yapar, tehlikeleri ve kazaya ramak kalaları yespit edebilirseniz kazaları önleyebileceksiniz demektir.

 

İşimizin ciddiyetini bilen, ne yapılması gerektiğini bilen ve bu sorumluluk ile hareket eden bir ekibiz.

 

** Nasıl bir ekip ile sahadasınız ?

Kendimizin yetiştirip sertifikalandırdığı ISG profesyonelleri de dahil olmak üzere, ciddi saha tecrübesi olan ve 5 yıldır birlikte çalıştığımız bir ekiple bu işi yapıyoruz.

Ekip olarak; aynı gözle bakan, aynı dille konuşan ve aynı şeyi düşünen bir ekip olabilmek için en az 2 yıllık bir süreç gerekiyor. Bizim başarımızın en büyük sırrı da burada yatıyor.

Bu yüzden;

Hizmet verdiğimiz alanda saha tecrübesi ve öngörü çok önemli. Atığımız her adımda hayat kurtarabileceğimiz bilinci ile hareket ediyoruz.  Sahada yalnızca yasal yükümlükleri yerine getirmekle yetinmiyor, riskleri belirleyip, yaşanabilecek kaza ve meslek hastalıklarını önlemek adına tüm gereklilikleri yerine getiriyoruz.  Sorumluluğumuzun farkındayız; çalışanlara güvenli ve sağlıklı iş koşulları sağlıyor, işvereni doğru şekilde yönlendiriyoruz.

DEĞİŞİM BAŞLADI ….  

** Piyasada, “ İş güvenliği “ konusunda bilinçli mi sizce firmalar ? 

İş güvenliği algısında kayda değer gelişmeler yaşandığını düşünüyoruz. Yasa ile bu yönelim başladı elbette fakat  iş güvenliği konusunda işçiler de, işveren de daha bilinçli hareket ediyor. İşverenlerimiz bu işi önemsiyorlar. Bu  hizmetin sadece kağıt üzerindeki  bir formalite olarak görülmemesi sevindirici.  

Öte yandan sektörü  ne olursa olsun işletmelerin faaliyetlerini kazasız, sağlıklı ve mutlu çalışanlar ile gerçekleştirmesi büyük bir katma değer yaratıyor, buna ek olarak firmalara çalışan ve kamuoyu nezdinde büyük bir saygınlık ve itibar kazandırıyor.

** İşverene, ne gibi katkılarınız var ?

Bu konuda bilinçli işveren İş Sağlığı ve Güvenliğinin yasal yükümlülük olmasının yanı sıra aslında  zamandan tasarruf ile birlikte iş verimini de artırdığının farkında. Çünkü; aynı zamanda iş hijyenini sağlıyor;  iş güvenliği ve ilk yardım ekipmanlarını veriyor, bütün sağlık muayenelerini yapıyoruz,ki bu bizim hassas olduğumuz bir konu. Merkezimizde sürekli olarak hemşiremiz, işyeri hekimlerimiz, iş güvenliği uzmanlarımız var. Dolayısıyla OSGB ler sadece sahada değil, işe alım süreçlerinde de sorumluluk üstleniyor. İşverenlerimiz  personeli işe alım öncesi bize gönderiyorlar. İlk etapta eğitim sınıflarında iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri veriyor, işe ilişkin talimatlar anlatılıyor. Kısaca işe başlamadan evvel tüm eğitim ve yönergeler konusunda bilgilendiriliyor çalışan.  İşe başlarken, o işin hassasiyetine ve barındırdığı risklere hakim oluyor; tüm sağlık kontrolleri yapılıyor. İşyerinde yaptığımız çalışmalarda mobil sağlık araçlarımız ile hizmetin devamlılığını sağlıyor, sahadaki iş güvenliği uzmanlarımız ile eğitim ve denetimlerimizi sürdürüyoruz.