Ekimde ihracat rakamı Cumhuriyet tarihinin rekoru

Ekimde yüzde 13.1 artışla 15 milyar 732 milyon dolara yükselen ihracatta, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık rakamına ulaşıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekim ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını belirterek, “Ekim ayında yüzde 13.1 artışla 15 milyar 732 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yine ekim ayında ithalatımız yüzde 23.5 düşüşle 16 milyar 261 milyon dolar oldu. 12 aylık yıllıklandırılmış ihracat tutarımız da yüzde 7.9 artışla 166 milyar 809 milyon dolar” dedi.

KALİTE ODAKLI

İhracat yapılan ülkelerin de kaliteye odaklı ülkeler olduğunu açıklayan Bakan Pekcan, “Ekim ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, İtalya. Hepsi de kaliteye odaklı, kaliteli malı ve rekabetçi fiyatı takdir eden ülkeler. İhracatçılarımızı kalitesi yönüyle de takdir ediyorum” diye konuştu. 
“Yeni ekonomi programı kapsamında ihracatın yılsonunda 170 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz” diyen Bakan Pekcan, hedef ülke pazarlarına da ihracatın hızla arttığına dikkat çekti. Pekcan, şöyle devam etti: “Meksika’ya ihracatımız yüzde 14, Hindistan’a yüzde 16, Latin Amerika’ya yüzde 41. Afrika ülkelerine stratejik olarak bakıyoruz ve ekim ayı ihracatımız geçen yılın ekim ayına göre Afrika’ya yüzde 25 artmış bulunuyor.”

DAHA FAZLA MARKA

Pekcan, hedeflere doğru adımlarla ilerlediklerini belirterek, “Ancak bu yolda ilerlerken dünyanın durmadığına, devamlı teknolojik ve ekonomik bir değişime geçtiğine şahit oluyoruz. İhracat verilerimizi yükseltmek zorundayız. 21. yüzyılın yükselen sektörlerinde daha fazla teknoloji, daha fazla tasarım, daha fazla marka ile ön plana çıkmalıyız ve ihracatımızı bu yönde yönlendir-meliyiz” diye konuştu.
Bakan Pekcan’ın verdiği bilgiye göre, 2017 Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65.4 iken 2018 ekim ayı itibarıyla yüzde 96.7’ye yükseldi.

TL İLE TİCARET ARTTI

Bakan Ruhsar Pekcan, yerli paralarla ihracatı da teşvik ettiklerini vurgulayarak, “Ekim ayında TL ile ticaret hacmimiz 9.8 milyar liraya ulaştı. İhracatımız 5.3 milyar lira, ithalatımız 4.5 milyar lira oldu. TL ile ticarette bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 35 bir artış var” dedi.

 

Kaynak : İstanbul Ticaret Odası Gazetesi