ÖZDEBİR: EKONOMİ POLİTİKALARI ÜRETİM VE SANAYİ ODAKLI OLMALI

Ankara Sanayi Odası Ekim Ayı olağan meclis toplantısı 31 Ekim 2018 tarihinde yapıldı. Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomi politikalarının üretim ve sanayi odaklı olması gerektiğini belirterek, “Cari açığı azaltmak için Ar-Ge, inovasyon ve verimlilik üzerinde çalışmalıyız.” dedi.

Özdebir,  Cumhuriyetin bekasının devam etmesi için üretmeye devam edeceklerini söyledi.

Yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın Cumhuriyet tarihinde tek seferde yapılan en yüksek yatırımlı eser olduğunu ifade eden Özdebir,  yapımı gerçekleştiren 5 şirketten dördünün ASO üyesi olduğunu, projede onlarca ASO üyesinin de alt yüklenici olarak önemli işlere imza attığını belirterek emeğe geçenlere teşekkür etti.

Özdebir, Dolar kurunun 7,50 seviyelerinden 5,50 seviyesine inmesinin kur açısından başarı olduğunun altını çizerek, “Bunun nedeni, yüksek faiz ortamında küresel piyasalarda ülkemiz lehine dönen olumlu havanın etkisiyle, yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisinin artmasından kaynaklanmakta.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi politikalarının üretim odaklı, sanayi odaklı olması gerektiğine işaret eden Özdebir, “10 yılda bir kriz yaşmamamızın sebebi bizim yumuşak karnımız olan cari açık. Biz cari açığı azaltmak için Ar-Ge, inovasyon ve verimlilik üzerinde çalışmalıyız. Üretim ekonomisine dönülmediği sürece yine Brunson krizleriyle karşı karşıya kalacağız.” diye konuştu.

Özdebir, gelecek dönemde yüksek enflasyonunun gelir dağılımında önemli hasarlar bırakabileceğine ifade ederek, ticaret ve kur savaşlarında artık ülkelerin en büyük silahının üretim olduğunu vurguladı.

Dünya ile rekabet etmek, ekonomik tehditleri savuşturmak için yüksek teknolojili katma değeri yüksek olan üretim stratejileri oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Özdebir, “Üretim süreçlerinin küresel boyuta yayıldığı süreçte, Ar-Ge’nin önemini artık anlamamız gerekir.” ifadesini kullandı.

Özdebir, Ar-Ge’nin kaynak yaratmada önemli fırsatları ortaya koyacağını belirterek, bu fırsatlarla sürdürülebilir ekonomik büyüme olgusunun gerçekleşeceğini bildirdi.

Türkiye’nin yüksek teknolojili, verimliliği yüksek mal ve hizmetlerin üretimine yoğunlaşması gerektinin altını çizen Özdebir, “Sanayiciler olarak, katma değeri yüksek ürünleri nasıl yapabiliriz onu düşünüyoruz.” dedi.

TÜFE ve ÜFE’deki artışa da değinen Özdebir, üretici fiyatlarındaki artışı sanayicinin üstlendiğini dile getirdi.

Kaynak : Ankara Sanayi Odası web sayfası