İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Dünyada en önemli konular arasında yer almakta, kayıp kontrol analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında oluşan kayıpları azaltma yolunda büyük adımlar da atmaktadırlar..Bu ülkelerde İş Güvenliği Mühendisliği kavramı çok seneler önce başlamış ve bunun sayesinde çok önemli olumlu sonuçlar alınmıştır.
Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. İstatistikler her 2, 5 saatte 1 işçinin iş göremez hale geldiğini açıklamaktadır..Bu çok acı bir durumdur. İş Kazaları istatistiklerinde Avrupa’da ilk sırayı , dünyada ise 3. sırayı almaktayız.. Hayatlarımız bu kadar ucuz olmamalı..
Böyle bir ortam içerisinde işverenlerin, işçilerin ve devletin üzerlerine büyük görevler düşmektedir. Kimsenin Allah’ın vermiş olduğu mukaddes canı alma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak Tehlikeli Durumlar – Tehlikeli Davranışlar ile birleştiğinde kazalar meydana gelmekte ve canlar gitmekte… İnsanlara verilen değer ya da insanların kendilerine vermiş oldukları değerler toplumların gelişmişlik seviyeleri ile de alakalıdır.
Yapılan Araştırmalarda iş kazalarının % 50 sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, % 48 inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, % 2 sinin ise önlenemeyeceğini ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere iş kazalarının % 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilirsek olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz. Tabii bu çalışma bir ekip çalışması olmalı ve tüm ekip uyumlu bir şekilde çalışmalıdır. İşte bu uygulamalar işyerlerinde risk değerlendirme Çalışmaları olarak adlandırılmaktadır.
Elektrik bir tehlikedir. Her zaman karşımıza çıkar ve her yanlış bir davranış bizlere kötü sonuçlar verebilir. Elektrik tehlike ise elektrikten kaynaklanan her türlü olumsuz etken riskleri oluşturmaktadır. Bizler elektrik kablolarının uçlarını tehlikeli olmayacak şekilde prizlerle kapatmamız bu riski az da olsa kontrol altına almamızı ortaya çıkartır. Ama prizde yine tehlike ve risk de bulunmaktadır. Priz üreticileri parmakların priz delikleri içerisine girmemesini sağlayarak bu riski kontrol altına almışlardır. İş bununla da bitmiyor çalışanlarımıza ve çevremize bu tehlikeyi gösterip yine de kişileri riskli davranışlardan uzak tutmayı sağlamak için kişileri eğitmek de gerekmektedir.
İş Güvenliği ile ilgili çalışanlara verilecek eğitimler Eğitim Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu yönetmeliğe göre uzman eğiticiler tarafından belgelendirilerek eğitimler gerçekleştirilecektir. İşyerinde bir eğitim planlaması yapılarak tüm işçilerin belirtilen eğitimleri almaları sağlanacaktır. Bu yasal bir mecburiyettir.
Kaynak : İŞGÜVENLİK FORUM ADNAN İYİBOZKURT
:: EĞİTİMLER BAŞLIYOR
31.12.2012 tarihi ile yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş sağlığı
ve güvenliği daha da önem kazanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kurallara artık tüm
işyerleri uymak zorundadır. Yasa; kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini
kapsamaktadır. İşyerlerindeki işverenler ile işveren vekilleri, çırak ve stajyerler de dâhil
olmak üzere tüm çalışanların faaliyet konularına bakılmaksızın iş sağlığı ve güvenliği
yasası uygulanacaktır. Bu kapsamda, gerek 3D etkileşimli videolar, gerekse 2D
animasyonlar ile tasarlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, yüksek kalite ve kullanıcı
odaklı olarak üretilmiştir.
Eğitimde anlatılacak konular;
■ 6331 Sayılı İSG Eğitimi ■ İSGB ve OSGB ■ İş Kazası Nedir? ■ Meslek Hastalığı Nedir?
■ Genel İş Şağlığı ve Güvenliği Tedbirleri ■ İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Şartları ■ İşyerinde Kullanılması Gereken Koruyucu Donanımlar ■ Güvenlik ve Sağlık İşaretleri ■ Kimyasal Maddeler ■ Acil Durum ve İlk Yardım
Ergonomi Eğitimin Faydası:
Eğitim sonunda eğitimi alan çalışanlar
■ İş sağlığı ve güvenliği yasanının amacının ne olduğunu bilir, ■ Genel iş sağlığı ve güvenliği kurallarını bilir,
■ Çalıştığı işyerinin hangi tehlike sınıfına girdiğini bilir.
Bu Eğitimi Kimler Almalı:
İş sağlığı ve güvenliği yasasına tabi olan tüm işyeri çalışanları , İşveren ve Yöneticiler
CQC EĞİTİM VE DANIŞMANLIK yaklaşık 2009^den bugüne firmalara iş sağlığı ve işçi güenliği konularında başarılı eğitimler vermektedir.
Bilgi için : Cevdet Usta – 0 532 466 6068