Kimler Grip Aşısı Olmalı?

Makaleyi Yazan: Uzm. Dr. Suzan Alp

Makale Tarihi: 19 Ekim 2018

Sıcak yaz günleri yerini sonbahara bırakıyor.. İnsan vücudunun bu sıcaklık ve iklim değişikliklerine uyumu ise zaman alıyor. Bu uyum süreci ve soğuyan hava;nezle, farenjit, larenjit, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi solunum sistemine ait enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığını da artırıyor.

Hastanemizin İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Suzan ALP kış hastalıklarından korunmak için kimlerin grip aşısı olması gerektiğini anlattı.

Öncelikle grip, genellikle hastayı yatıracak kadar vücut direncini düşüren bir seyir izleyebilir. Hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi, hapşırması ile havaya yayılan partiküllerle ya da doğrudan temasla (kapı kolları, telefonlar, bilgisayar klavyeleri vb.) grip toplum içinde son derece hızla yayılabiliyor. Yaşlılar, diyabet, kalp ve solunum sistemi hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlarda daha ağır seyredebilir ve zatürre gibi ikincil gelişen hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle Ekim-Kasım aylarında özellikle risk grupları başta olmak üzere tüm bireylere koruyuculuk düzeyi yüksek olan “grip aşısının” yaptırılması son derece önem taşıyor.

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

  • 65 yaş ve üstündeki kişiler,
  • Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı ve benzeri hastalığı olanlar,
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler: Kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler,
  • Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hasta bakıcılar, kreş ve huzurevi çalışanları,
  • Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler,
  • İlk 3 aydan sonraki hamile kadınlar,
  • Altıncı ayından itibaren bebekler de grip aşısı yapılması gereken kişiler arasında yer alıyor.

kaynak : avcılar hospital sağlık rehberi