Yeni yasa neler getirecek

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya TÜRSAB TV’de yeni yasa çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya Cemal Kızıltan moderatörlüğündeki TÜRSAB TV canlı yayınında yeni yasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yasa çalışmaları hangi aşamada?

Yeni yasa çalışmalarıyla ilgili TÜRSAB’a üye 8500 acentaya fikir sorduklarını 300’e yakın üyelerinden yasayla ilgili görüş ve öneri geldiğini ifade eden Bağlıkaya, ” Yasayla ilgili BTK’larımızın, ihtisas başkanlarımızın hepsinin fikirlerini aldık. Bize gelen önerilerden yola çıkarak Kültür ve Turizm Bakanlığına taleplerimizi ilettik. Bakanlık çalışacak. Bakanlık oluşturduğu metni bizimle paylaşırsa biz de üyelerimizle paylaşırız. Çalışmalar sırasında çok ciddi sorunlarımızı çözecek konulara değindik ve mutabık kaldık. Yeni yılın ilk ya da ikinci haftası Bakanımıza sunum yapacağız. ‘Neden bunları istedik’ bunu anlatacağız. Nedenlerini çok uzun anlatmamıza gerek olmayacak bir bakanımız var. Ben daha hızlı gideceğini düşünüyorum. Ocak ayı içinde bu iş tamamlanıp ondan sonraki aşamalara gidilecektir”ifadelerini kullandı.

Bağlıkaya, yeni yasanın getireceği yeniliklerle ilgili şöyle konuştu:

Kâr amacı olmasa da tur yapamayacaklar

Başımızın derdi olan kaçakla mücadeledeki en önemli unsurlardan biri. Turlar çıkıyor kâr amacı yoksa dokunamıyorsun. Dernekse okulsa belediyeyse hastaneyse postaneyse dokunamıyorsun. Neden kâr amacı yok. Kâr amacı yok ama benim faaliyetimi yapıyor. TÜRSAB olarak yasada kâr amacı olmayan turlarla ilgili de kısmı kaldırmayı talep ettik. Ve Bakanlıkla bu konuda mutabık kaldık. Bundan sonra kar amacı olsa da olmasa da seyahat acentacılığı faaliyeti sayılacak dolayısıyla ona göre işlem görecek.

Seyahat acentacılığı meslek olarak kanuna girdi

Mesleki ticari işletme kavramını getirdik. Tamamıyla seyahat acentacılığı bir meslek olarak kanuna girdi. Mesleklere ilişkin koruma ve düzenlemelere dayanak oluşturdu. Bu bir meslektir bunu herkes yapamaz. Yasayla bunun meslek olduğu tespit edildi yasaya girmesi için tartışıldı konuşuldu tartışıldı bu maddemizde de sıkıntı yok

Aracıysan da seyahat acentasısın

Seyahat acentası kavramının oluşturma organizasyon ve aracılık kavramını kapsayan niteliklerini ortaya koyduk. Biz acente değiliz kendimiz bir ürün oluşturuyoruz. Biz acentayız. Kendi ürünü oluşturma hakkımız var. Yeni tanımlar getirdik. Turizm ürünü tanımını getirdik. Bundan önce tanımlanmamış tanımları yaptık. Turizm ürünü aracılık faaliyeti diye tanım getirdik. ‘Biz satmıyoruz alıcı burada satıcı burada’ yok artık. Öyle değil aracıysan da seyahat acentasısın o platformu sağlayan kişiysen sen artık acentasın.

Tur operatörlüğü yetki belgesi geliyor

Tur lideri kavramını getirdik. Transfer elemanı kavramını tekrar tanımladık. İhtisas belgesini tanımladık. Tur operatörlüğü yetki belgesi diye belgeyi hayata sokacağız kabul görürse. Tur operatörlüğü yapıyorsan bu belgeyi almak zorundasın. Kamu yararı açısından bakıldığı zaman tur operatörü para topladığı için onu koymak zorundasın. Çünkü üçüncü kişi mağduriyeti var. Tur operatörlüğü sorumluluk sigortası geldi.

Kaynak:turizmajansi.com