Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok yasal işlem bulunuyor. Tapuda düşük gösterilen rayiç bedelleri evi satmak istediğinizde karşınıza en büyük sorun olarak çıkabilir.
Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken yasal işlemler bulunuyor. Ev alırken sürece hakim ve dikkatli olmak büyük önem taşıyor. Hesapkurdu’ndan derlenen verilere göre, ev alırken mevzuata uymayan veya ileriyi düşünmeyerek günü kurtarmak için yapılan işlemlerden dolayı, ilerleyen zamanlarda çeşitli cezalar ile karşı karşıya kalınabiliyor.
Emlak Kulisi, ev bedelinin beyan edilmesiyle ilgili hangi önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini araştırdı. İşte o haber;
1- Belediyenin Belirlediği Rayiç Bedeli Kontrol Edin
Ev alırken yapmanın gereken ilk işlem, konutun rayiç bedelinin öğrenilmesidir. Rayiç bedel, belediye tarafından metrekare bazında en alt limitten yüksek olması şartı ile belirlenir. Evin satın alma bedelini, belediyeye bildirdiğiniz ve belediyenin de resmileştirdiği bedel olan rayiç bedel ev alırken ya da satarken gösterilecek en önemli unsurdur.
2- Tapuda Rayiç Bedelinden Düşük Göstermeyin
a) Tapu harcı bakımından önemi
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı yüzde 2 bedel ödemekle yükümlüdür. Tapu harcını hesaplarken belediye rayiç bedeli veya satın alım bedelinin hangisi yüksekse ona göre hesaplama yapılır. Satın alım bedelini mümkün olduğunca düşük göstererek daha az tapu harcı ödemek vergi kaybına neden oluyor.
Alım-satım bedellerinde uygunsuzluk tespit edilen işlemler için aradaki farkın cezası yasal faiz ve yanıltıcı beyandan dolayı ek cezalar verilebiliyor. ”Daha az para ödeyeyim” diye düşenen birçok vatandaş cezai işlemle karşı karşıya kalabiliyor.
b) Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi bakımından önemi
Rayiç bedel ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’dir. Vergi, evinizi alım tarihinden 5 yıl geçmeden satmanız durumunda ödemeniz gereken yükümlülüktür.
Konut alıcılarının gerçek alım bedellerini beyan etmesi gerekiyor. Yüzde 2 tapu harcını düşük ödemek için ev değerini alırken düşük gösterirseniz, evi satarken aradaki değer artışı üzerinden yüzde 30’lara varan vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ev alacak kişiler, alım bedelini gerçek rakamlar üzerinden beyan etmesi gerekiyor. Emlakçı veya ev sahibinin bu bedeli düşük belirlemesine izin vermeyin. Eğer rayiç bedelinizi düşük olarak beyan ettiyseniz, pişmanlık dilekçesi ile aradaki tapu harcı farkını ödeyerek yükseltebiliyorsunuz.
Kayak yapi.com.tr